4 декември 2010 г.

Град от Стъкло / City of Glass



ISBN: 9789549321449
Автор: Касандра Клеър
Издател: Ибис
Издадена: 2010
Размери: 14.50x21.00
Брой страници: 480
Корица: Мекa
Националност: Американска
Език: Български
Цена: 15,90 лв.


ИСКАМ ОЩЕ!
Напълно невероятна и завладяваща.
Обичам я от първата до последната страница. Поредицата Реликвите на смъртните завинаги ще остане в сърцето ми.

(Смятам да разглеждам поредицата Реликвите на смъртните, така както е била ланувана като 1ва трилогия и 2ра трилогия. За тези, които не знаят, Реликвите на Смъртните е била планувана като трилогия, където Град от Стъкло е последната книга. Едва след каато всички книги бяха издадени, Касандра Клеър реши да напише още една трилогия към поредицата)
Та, както Стефани Майър казва, Град от Стъкло е перфектният финал за историята. Нито за миг не се почуствах разочарована от развитието на събитията ( е, може би малко там на стр. 193...... :D )

Историята на Джейс и Клеъри продължава от там, където свърши в Град от Пепел. Чувствата им се разгарят, но никой от тях не смее да си признае. Междувремено, светът на ловците на сенки е изправен, пред нова заплаха - Валънтайн се опитва да открадне и третата реликва (огледалото). Съхбирайки всички реликви при себе си, той притежава силата да призове ангелът Разайел и да го помоли за едно желание. Няма да давам спойлери и да ви казвам какво е то, но ще ви подскажа, че никой ловец на сенки, не би бил очарован от него.

В тази книга посетихме Идрис, столицата на ловците на сенки, който беше много очароващ. Тотално бих искала да живея там. Някой да иска да се преместим там?

Искам да отбележа, че Саймън (който въобще не харесвах в книга 1 и 2) страшно много ме изненада. Може би, когато вече бе спрял да се бори за сърцето на Клеъри (което, очевидно принадлежи на Джейс) успя да ми покаже готината си страна, на добър и надежден приятел, която наистина му отива. Или може би, както казва Джейс, всичко се дължи на вампирския чар :Р
Също така ми беше интересно да видя и Джослин, тъй като в 1вата книга я видяхме за много малко, а във 2рата изобщо я нямаше, сега успях да си изградя що-годе някакво мнение за нея. Допадна ми. Със сигурност не е от скучните майки :D Мисля, че през втората трилогия, ще има още доста какво да ни покаже.
В Град от Стъкло се запознаваме и с един нов герой - Себастиан. И за него имам да кажа само едно: Абе, кефи ме тоя. Супер добре си игра ролята на злодей ( за което съдя не по това как ги излъга, а по това как им се разкри).

Касандра Клеър е една от най-добрите писателки, които съм чела. Успява да пресъздаде своя свят по перфектен начин (так, че да повярваме в него и той да ни изкефи) и да развие изториите на героите си, така че винаги да те държат заинтересуван. Това за което й свалям шапка е, че успя да направи Джейс и Клеъри, брат и сестра, по наистина оплетен начин. Аз лично в Град от Пепел се скъсах да въртя вариантите, за да намеря вратичката. Но не успях. Не и докато Касандра, не кажа, че може. Това е изключително важно - да можеш да направляваш колко да разбират читателите. Предвидливите книги са скучни и те карат да милиш героите за тъпи, защото не са се досетили.
Нямам търпение да взема следващата си доза от Касандра Клеър, а именно "Ангелът с часовников механизъм", а до тогава, тези които по някакво чудо не са си взели книгата, да не се мотаят повече!!!

С какво не съм съгласна?
Сега ще ви разкажа история.
В сайта си, Касандра Клеър обяснява учтиво, че не вижда в скоро време сватба между Джейс и Клеъри, просто защото не били герои, който биха се обвързали по този начин.
"Are you going to write a book in which Jace and Clary get married?

I just don’t see a teenage wedding as in character for Jace and Clary, so no. No children either. For these particular characters, I do not think that would work."
И моят отговор:
Джейс към Клеъри: "Обичам те. И ще те обичам до деня в който умра.И ако има живот след това, ще те обиам и тогава" Е, кажете ми сега, това думи на човек, който не би се оженил, ли са? :D Те направо вече са си женени, само трявабва да се разпишат. Пък и съм сигурна, че Касандра би могла да направи най-магическата сватба (след всички ритуали и празници в книгата, липсва само една страхотна сватба)
Все пак, тя си знае най-добре :)

КЛИПЧЕТА:
Ще започнем с едно много трогателно видео с цитати на Джейс и Клеъри, което изгарям да ви покажа още от лятото


FANMADE TRAILER








Няма коментари: