5 януари 2012 г.

Книгите и силният пол

Книгите в Young-Adult жанра се умножават всеки ден. Нови и нови автори се опитват да пробият в бизнеса именно през тази врата. Книжарниците отделят повече място и внимание на този жанр и малко по малко посетителите на тази секция се грижат книгите да не събират прах, а да се продават като топъл хляб.
Но макар и това да е истина, статистиките показват, че момчетата, още на училищно ниво, изостават с броя прочетени книги... и после така и не наваксват. Което ни кара да се замисляме, защо при условие, че все повече и повече книги за тийнейджъри излизат на пазара, момчетата не могат да открият света на книгите така, както го правят момичетата. Водени от стереотипи като "Четенето е за момичетата. Четенето е за зубарите. Четенето е скучно..."
Не, мили момчета, четенето не е нищо такова. Вижте колко велики мъже писатели има по света. Те също са чели книги и това не им е донесло нищо друго освен пари в банковата сметка.
Или може би проблемът е точно там, в писателите. Защото истина е и че писателките в днешно време са далеч повече от писателите. Дали проблемът не е, че момчетата не се чувстат предразположени да се наслаждават на книга написана от жена? И както казва авторът на тази статия, момичетата са склонни да четат книги от момчета - за момчета, докато самите момчета бягат от книги свързани с момичета. И има много примери за това. Един от тях е свързан с авторката на Хари Потър. Знаете ли защо на корицата Роулинг е изписала инициалите си, вместо името си? Защото нейните издатели сметнали, че ако момчетата знаят, че книгата е написана от жена, няма изобщо да посегнат към нея. Да, така се е зародил псевдонима Дж. К. Роулинг.
В своя сайт, Джон С. изтъква, че "момчетата не се чувстват удобно да изследват света на чувствата и емоциите, които намират в художествената литература... че не могат да открият подходящите модели, които да следват... и че след като преобладаващата публика на художествената литература са жени, те не виждат четенето като мъжествено занимание."
Е, това е нещо ново; тенденция която се засилва с годините. Защото книгите са съществували от край време и в миналото те са били достъпни само за мъжете. На никоя жена не й е било позволено нито да чете, нито да издава книга.


Идеята на Робърт Липсайд е, че това е по вина на маркетинг индустрията.
Според него, към момчетата трябва да се подхожда по различен начин, като се набляга на книги с теми като Избор, Страх, Възможности, Взаимотношения. Няколкото книги по лавиците за момчета са натъпкани с празно съдържание и една сладникава поука накрая. А другото естество от преобладаващи книги са написаните видео игри - а да го гледаш на екрана е много по-завладяващо. В статията се споменава, че момчетата имат нужда от малко повече реалистична художествена литература за себе си. Но вината не е само тяхна. Повечто издатели признават, че три четвърти от таргет групата им са момичетата. А авторите, от своя страна, се опитват да се вместят в изискванията, за да си запазят дохода.

Авторът на тази статия е автор и на книгата "Raiders Night" и в края на статията си, той споделя своя опит с момчета, които са дошли при него, след като са прочели книгата му.

Аз бих искала да попитам нашите читатели от силния пол, какво търсите в една книга? На какво отдавате липсата на читатели от страна на мъжете? Вие водите ли сте от стереотипи и предубеждения, когато опре до жени-книги-мъже?

1 коментар:

Sky каза...

Няма книги за жени или мъже. Има книги за хора.