6 април 2011 г.

Matched / Подборът



ISBN 978-954-771-256-0
Автор: Али Конди
Издател: Кръгозор
Издадена: 17.05.2011
Размери: 145x210
Корица: Мека
Цена: 11,90 лв.

След всичкото говорене, което се изговори за тази книга, тя наистина привлече вниманието ми.
Честно да си призная, когато за първи път я забелязах, не ми направи голямо впечатление. Не ми се стори като оригинална и завладяваща книга. След като я прочетох, мога да кажа, че книгата е хубава и се чете бързо, но от страна на оригиналност, напомня на други книги. Няма да останете изненадани, но ще бъдете заинтригувани!

Мatched е книга от новия жанр антиутопия, която предстои да бъде издадена от ИК Кръгозор в най-скоро време. Действието се развива в бъдещето, където светът не е това, което познаваме. Животът на гражданите се управлява от властите, които се наричат "Официални". Чрез помощта на техниката и изчисленията, те решават кой да обичаш, колко деца ще имаш, какво ще работиш и къде ще живееш. Те решават какво и колко ще ядеш, какво да помниш и какво да забравиш. И всичко това се прави с идеята, че те знаят какво е най-добро за теб. И хората наистина са щастливи, но колко ли време ще мине, преди да осъзнаят, че щом им забраняват да избират, да творят и да знаят, едва ли могат да се нарекат свободни.

Това е приключението на Касия. Тя открива, че нейното перфектно Общество, не е никак перфектно. Че щом позволиш на някой да контролира живота ти, едва ли можеш да го наречеш живот. Че това, което е най-добро за теб, не винаги е това, което би предпочел. Че изборът трябва да бъде направен от теб. Че "не трябва да бъдеш послушен".

Мatched е книга, която ще ви накара да се замислите и може би за преосмислите живота, който живеем сега и посоката в която сме се запътили. Тя ви дава шанс да решите, дали да си затворите очите, защото е по-лесно или да не бъдете послушни. За мен, Мatched е книга за бунта и за човешките ценности. За трудните избори и най-вече любовта.

Стилът на писателката, Али Конди, е много привлекателен. Тя се съсредоточава най-вече върху мислите на главната героиня и върху чувствата, които се зараждат в нея. Което специално за тази книга е много добър подход, тъй като позволява да видим как живота, който Касия е живяла досега, бавно се срива и тя става все по обърка и несигурна.

Ако се интересуватe от любовта в книгата, макар тя да беше под прожектора, не ме впечатли кой знае колко. Любовните триъгълници са все по често срещани, а на мен ми стават все по-досадни. Сериозно хора,  не може ли да имаме любовна драма БЕЗ намесата на трети човек???? Мъчно ми е Ксандър, който е невероятен герой и след всичко, което направи, Касия пак си знае нейното. Но за какво говоря, ще разберете след като прочетете книгата. А след като го направите, ще се радвам да се отбиете тук и да споделите какво е вашето мнение за нея.




Посетете официалния сайт на книгата и намерете своята перфектна половинка.
     Посетете официалния сайт на Али Конди


Очаквайте продължението Crossed

1 коментар:

Ani каза...
Този коментар бе премахнат от автора.